Vadászvizsga tanfolyam

+36-1/212-2225; +36-30/234-9239 | tanfolyam@vadaszativedegylet.hu

 

Tisztelt Érdeklődő, kedves Vadászjelölt!

 

Köszönjük megtisztelő érdeklődését tanfolyamunk iránt!

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet legközelebb várhatóan 2018. április 6-án* indít csoportot. Amennyiben Ön ezt a tanfolyamot választja, és sikeresen elsajátítja a tananyagot, majd eredményes vadászvizsgát tesz, már 2018 nyarán kezében tarthatja a vadászvizsga-bizonyítványát, amellyel kiválthatja a vadászjegyét. Ha az orvosi és pszichológiai vizsgálatokon is megfelelt, néhány héten belül vadászlőfegyvert vásárolhat. Mindez azt jelenti, hogy akár már a 2018-as főidényében vadásszá avathatják. Az állami vadászvizsga részleteiről, letételének feltételeiről az Országos Magyar Vadászkamara honlapján, itt olvashat.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a legfeljebb 20 fős csoportjaink viszonylag gyorsan betelnek!
Aki az utolsó pillanatban jelentkezik, jó eséllyel lemarad a kiválasztott turnusról.

A regisztrációra és egy bővebb tájékoztatásra a tanfolyam első napján kerül sor. Amennyiben jelentkezik, kérem, legyen kedves mielőbb elküldeni nekünk a tanfolyam@vadaszativedegylet.hu e-mail  címre az alábbi adatokat, hogy az adminisztráció során időt spórolhassunk.

 

– név

– születési név

– születési hely

– születési idő

– anyja neve

– bejelentett lakcím (vadászvizsgát magyarországi lakóhellyel rendelkező, 17. életévét betöltött magyar és nem magyar állampolgár tehet!)

– személyi igazolvány száma

– állampolgárság

– mobiltelefonszám

– e-mail cím

– annak feltüntetése, hogy átutalással vagy sárga csekken kívánja-e befizetni a tanfolyam díját

postázási cím (amennyiben nem átutalással kíván fizetni, a tanfolyam díjának befizetéséhez szükséges csekket ide küldjük)

A jelentkezést legalább a tanfolyamdíj felének befizetése után áll módunkban rögzíteni!

 

Az oktatás

Tanfolyamunk során 100 óra alatt 11 oktatóval fog találkozni. Kiválasztásukra különös hangsúlyt fektettünk, mindannyian neves szakemberek a saját területükön, a legtöbben magas beosztásban dolgoznak és aktívan vadásznak is. Az előadások anyagát a tanfolyam résztvevőinek rendelkezésére is bocsátják. Az oktatott tárgyak:

 

Lőfegyverismeret - Szabó Zoltán, lőtérvezető, APSI lőoktató
(golyós-sörétes lőfegyverek, ballisztika, optika, biztonságos fegyverhasználat, jogszabályi ismeretek)

Vadászati jog - Weidinger István, tájegységi fővadász
(a Vadászati törvény és az ahhoz kapcsolódó rendeletek, jogszabályok, amelyeket minden vadásznak ismernie kell)

Vadászati kultúra, etikett - Ambrózy Árpád, a Magyar Vadászíjász Egyesület elnöke, szakíró
(a magyar vadászat története, nagy alakjai és jeles képviselői, viselkedési szabályok társas vadászaton az öltözködéstől az elejtett vadnak járó végtisztesség megadásáig)

Vadászkutyák - Babiczky Attila, a Magyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület elnöke, a Vadászkutya Magazin főszerkesztője
(kinológiai ismeretek, képzés, feladatok, esetleges betegségek)

Vadgazdálkodás - Kovács Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara vadgazdálkodási főmunkatársa
(a fenntartható gazdálkodás feltételei, a magyar vadgazdálkodás helyzete és kilátásai)

Nagyvadfajaink - Kovács Gábor
(a fajok bemutatása, életciklusuk megismertetése, vadászatuk bemutatása, felismerésük, korbecslésük, vadászati idényeik)

Természetvédelem - Czirák Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium munkatársa (nemzetközi természetvédelmi egyezmények)
(a legfontosabb jogszabályi keretek, a vadászat és a természetvédelem közös kihívási)

Apróvadfajaink - Török Zsolt, a Pest megyei kormányhivatal vadászati főfelügyelője
(a fajok bemutatása, életciklusuk megismertetése, vadászatuk bemutatása, felismerésük, vadászati idényeik)

Vadászati módok - Török Zsolt
(egyéni és társas vadászati módok részletes bemutatása)

Vadegészségügy - dr. Herényi Bulcsu, állatorvos, korábban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársa, az országos főállatorvos titkárságvezetője
(emberre is veszélyes vadbetegségek felismerése, terjedésük megelőzése, a vadhús-kezelés és a zsigerelés helyes gyakorlata)

Vadászható és védett állatfajok - dr. Fuisz Tibor, a Magyar Természettudományi Múzeum ornitológiai gyűjteményének vezetője
(egymáshoz hasonló vadászaható és védett állatfajok megkülönböztetése, a felismerést megkönnyítő bélyegek)

Trófeabírálat - Bognár Gábor, az egykorvolt Országos Trófeabíráló Bizottság utolsó elnöke, CIC bíráló
(a nagyvadfajok trófeáinak bírálata, bírálati alapelvek, képletek)

Elsősegély - dr. Doktorits Béla, évtizedes mentőorvosi gyakorlattal rendelkező, kitüntetésekkel elismert orvos, gyakorló sportvadász

 

Az elméleti oktatás helyszíne az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) székháza (1027 Budapest, Medve utca 34-40., térképen itt).

Az órákat rendszerint péntekenként munka után 15 órától 20 óráig, illetve szombatonként 9 órától 17 óráig tartjuk. Az első előadásra már az első napon, a regisztráció és a tájékoztató után sor kerül.

 

Felhívjuk figyelmét arra, hogy a vadászvizsgát megelőző tanfolyamról és a vadászvizsgáról szóló 126/2013. (XII. 17.) VM rendelet értelmében a 70 elméleti óra 20%-áról (tehát 14 óráról) lehet hiányozni, míg a 30 gyakorlati óra esetében egyáltalán nem tolerálható a hiányzás!

 

A tervek szerint a tanfolyam 7 hétvégét vesz igénybe. A gyakorlati képzés keretében a hallgatók ellátogathatnak a Természettudományi Múzeumba, ahol preparátumok segítségével ismerkedhetnek meg a tanfolyamon tárgyalt vadászható és védett fajokkal.

Fotógaléria

A csákvári Kittenberger Kálmán Vadásztársaságnál egésznapos programon nyerhetnek betekintést a vadgazdálkodás gyakorlatába.

Fotógaléria

Fontos tudni, hogy a tanfolyam előadásai, a tankönyvből elsajátítható tudásanyag és a tesztkönyvben található vadfotók együttesen biztosítják azokat az ismereteket, amelyek nélkülözhetetlenek a vadászvizsga sikeres letételéhez!

 

Költségek

Tanfolyamunk díja 127 000 Ft. Ezt befizetheti banki átutalással vagy sárga csekken, amelyet a jelentkezés után postán küldünk Önnek. Az első nap a regisztrációra kérjük, legyen kedves magával hozni a befizetést igazoló banki vagy postai bizonylatot! Átutaláskor kérjük, a következő adatokat használja:

 

Kedvezményezett neve: Országos Magyar Vadászati Védegylet

Bankszámlaszám: 11705008-20046231-00000000

A „Megjegyzés” rovatba legyen kedves beírni: vadásztanfolyam

 

Csekken történő befizetés esetén legyen szíves a közlemény-rovatban feltüntetni: "vadásztanfolyam"

 

A tanfolyam díján kívül további költségek is felmerülnek. A teljes, általunk ajánlott tankönyvcsomag ára – amelyet nálunk is megvásárolhat – 10 900 forint. A Vadászati ismeretek valamint A vadászvizsga írásbeli tesztkérdései és képanyaga című köteteket természetesen máshol is beszerezheti. Amennyiben egyéb anyagból készül, vegye figyelembe: a korábban kiadott könyvek több témában (pl. vadászati idények, fegyvertörvény) már pontatlanok!

A lövészetoktatást szintén nem tartalmazza a tanfolyam ára, miután ennek díja egyénfüggő, de általánosságban elmondható, hogy legalább 40 000 forintba kerül.

Végül, de nem utolsósorban: a vadászvizsga díja 20 000 forint (amelyet a vonatkozó 126/2013. (XII. 17.) VM rendelet határoz meg), de ez már nem a tanfolyamhoz kapcsolódik, hanem a vizsgát megelőzően kell annál a megyei kamaránál befizetni, ahol a vizsgára jelentkezett. (Budapesti vizsgára a csoportot együtt is be tudjuk jelenteni.)

 

Takarékossági tippek

Részletfizetés – tisztában vagyunk vele, hogy jelentős költségről van szó, ezért lehetőséget biztosítunk arra, hogy hallgatóink öthetes szünettel, két részletben fizethessék be a tanfolyam díját. Ez esetben ezt fel kell tüntetnie a benki átutaláskor vagy a csekken, kiegészítve a közlemény-rovatot az "1. részlet" szöveggel.

A vadászvizsga halasztása – a vadászvizsga a tanfolyam elvégzését követően, az arról szóló igazolás birtokában két éven belül abszolválható az Országos Magyar Vadászkamara bármelyik megyei Területi Szervezeténél; Pest megyében általában havonta szerveznek vizsgákat.

 

A fentiekből bizonyára Ön is meggyőződhetett: célunk, hogy minél több jól felkészült, megfontolt és a vadászat terén tájékozott, etikus vadásszal bővüljön a hazai vadászok közössége. Tanfolyamunk kiváló bázist ad ahhoz, hogy egykori hallgatóink az igazi vadásszá válás útjára léphessenek.

 

Várjuk tehát Budapesten, a Medve utca 34-40-ben (20-as kapucsengő)! Ha további kérdései merülnek fel, keressen bizalommal!

 

Földvári Attila

tanfolyamvezető

+36-30/234-9239; +36-1/212-2225;

tanfolyam@vadaszativedegylet.hu


* Az kezdés időpontja a hallgatói igények tükrében változhat.