Vadászvizsga tanfolyam

+36-1/212-2225; +36-30/234-9239 | tanfolyam@vadaszativedegylet.hu

 

Tisztelt Érdeklődő, kedves Vadászjelölt!

 

Köszönjük megtisztelő érdeklődését tanfolyamunk iránt!

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet legközelebb várhatóan szeptember 1-jén* indít csoportot. Amennyiben Ön ezt a tanfolyamot választja, és sikeresen elsajátítja a tananyagot, majd eredményes vadászvizsgát tesz, már 2017 novemberében kezében tarthatja a vadászvizsga-bizonyítványát, amellyel kiválthatja a vadászjegyét. Ha az orvosi és pszichológiai vizsgálatokon is megfelelt, néhány héten belül vadászlőfegyvert vásárolhat. Mindez azt jelenti, hogy akár már a 2017-2018-as vadászati főidényben vadásszá avathatják. Az állami vadászvizsga részleteiről, letételének feltételeiről az Országos Magyar Vadászkamara honlapján, itt olvashat.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a legfeljebb 20 fős csoportjaink viszonylag gyorsan betelnek!
Aki az utolsó pillanatban jelentkezik, jó eséllyel lemarad a kiválasztott turnusról.

A regisztrációra és egy bővebb tájékoztatásra a tanfolyam első napján kerül sor. Amennyiben jelentkezik, kérem, legyen kedves mielőbb elküldeni nekünk a tanfolyam@vadaszativedegylet.hu e-mail  címre az alábbi adatokat, hogy az adminisztráció során időt spórolhassunk.

 

– név

– születési név

– születési hely

– születési idő

– anyja neve

– bejelentett lakcím (vadászvizsgát magyarországi lakóhellyel rendelkező, 17. életévét betöltött magyar és nem magyar állampolgár tehet!)

– személyi igazolvány száma

– állampolgárság

– mobiltelefonszám

– e-mail cím

– annak feltüntetése, hogy átutalással vagy sárga csekken kívánja-e befizetni a tanfolyam díját

postázási cím (amennyiben nem átutalással kíván fizetni, a tanfolyam díjának befizetéséhez szükséges csekket ide küldjük)

A jelentkezést legalább a tanfolyamdíj felének befizetése után áll módunkban rögzíteni!

 

Az oktatás

Tanfolyamunk során 100 óra alatt 13 oktatóval fog találkozni. Kiválasztásukra különös hangsúlyt fektettünk, mindannyian neves szakemberek a saját területükön, a legtöbben magas beosztásban dolgoznak és aktívan vadásznak is. Az előadások anyagát a tanfolyam résztvevőinek rendelkezésére is bocsátják. Az oktatott tárgyak:

 

Lőfegyverismeret - Szárnyasi Mihály, lőfegyver-kereskedő, szakíró
(golyós-sörétes lőfegyverek, ballisztika, optika, biztonságos fegyverhasználat, jogszabályi ismeretek)

Vadászati jog - dr. Székely István, az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet jogi képviselője
(a Vadászati törvény és az ahhoz kapcsolódó rendeletek, jogszabályok, amelyeket minden vadásznak ismernie kell)

Vadászati kultúra, etikett - Ambrózy Árpád, a Magyar Vadászíjász Egyesület elnöke, szakíró
(a magyar vadászat története, nagy alakjai és jeles képviselői, viselkedési szabályok társas vadászaton az öltözködéstől az elejtett vadnak járó végtisztesség megadásáig)

Vadászkutyák - Babiczky Attila, a Magyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület elnöke, a Vadászkutya Magazin főszerkesztője
(kinológiai ismeretek, képzés, feladatok, esetleges betegségek)

Vadgazdálkodás - dr. Heltai Miklós, a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének munkatársa 
(a fenntartható gazdálkodás feltételei, a magyar vadgazdálkodás helyzete és kilátásai)

Nagyvadfajaink - Weidinger István
(a fajok bemutatása, életciklusuk megismertetése, vadászatuk bemutatása, felismerésük, korbecslésük, vadászati idényeik)

Természetvédelem - Czirák Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium munkatársa (nemzetközi természetvédelmi egyezmények)
(a legfontosabb jogszabályi keretek, a vadászat és a természetvédelem közös kihívási)

Apróvadfajaink - Török Zsolt, a Pest megyei kormányhivatal vadászati főfelügyelője
(a fajok bemutatása, életciklusuk megismertetése, vadászatuk bemutatása, felismerésük, vadászati idényeik)

Vadászati módok - Török Zsolt
(egyéni és társas vadászati módok részletes bemutatása)

Vadegészségügy - dr. Herényi Bulcsu, állatorvos, korábban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársa, az országos főállatorvos titkárságvezetője
(emberre is veszélyes vadbetegségek felismerése, terjedésük megelőzése, a vadhús-kezelés és a zsigerelés helyes gyakorlata)

Vadászható és védett állatfajok - dr. Fuisz Tibor, a Magyar Természettudományi Múzeum ornitológiai gyűjteményének vezetője
(egymáshoz hasonló vadászaható és védett állatfajok megkülönböztetése, a felismerést megkönnyítő bélyegek)

Trófeabírálat - Bognár Gábor, az egykorvolt Országos Trófeabíráló Bizottság utolsó elnöke, CIC bíráló
(a nagyvadfajok trófeáinak bírálata, bírálati alapelvek, képletek)

Elsősegély - dr. Doktorits Béla, évtizedes mentőorvosi gyakorlattal rendelkező, kitüntetésekkel elismert orvos, gyakorló sportvadász

 

Az elméleti oktatás helyszíne az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) székháza (1027 Budapest, Medve utca 34-40., térképen itt).

Az órákat rendszerint péntekenként munka után 15 órától 20 óráig, illetve szombatonként 9 órától 17 óráig tartjuk. Az első előadásra már az első napon, a regisztráció és a tájékoztató után sor kerül.

 

Felhívjuk figyelmét arra, hogy a vadászvizsgát megelőző tanfolyamról és a vadászvizsgáról szóló 126/2013. (XII. 17.) VM rendelet értelmében a 70 elméleti óra 20%-áról (tehát 14 óráról) lehet hiányozni, míg a 30 gyakorlati óra esetében egyáltalán nem tolerálható a hiányzás!

 

A tervek szerint a tanfolyam 7 hétvégét vesz igénybe. A gyakorlati képzés keretében a hallgatók ellátogathatnak a Természettudományi Múzeumba, ahol preparátumok segítségével ismerkedhetnek meg a tanfolyamon tárgyalt vadászható és védett fajokkal.

Fotógaléria

A csákvári Kittenberger Kálmán Vadásztársaságnál egésznapos programon nyerhetnek betekintést a vadgazdálkodás gyakorlatába.

Fotógaléria

Fontos tudni, hogy a tanfolyam előadásai, a tankönyvből elsajátítható tudásanyag és a tesztkönyvben található vadfotók együttesen biztosítják azokat az ismereteket, amelyek nélkülözhetetlenek a vadászvizsga sikeres letételéhez!

 

Költségek

Tanfolyamunk díja 127 000 Ft. Ezt befizetheti banki átutalással vagy sárga csekken, amelyet a jelentkezés után postán küldünk Önnek. Az első nap a regisztrációra kérjük, legyen kedves magával hozni a befizetést igazoló banki vagy postai bizonylatot! Átutaláskor kérjük, a következő adatokat használja:

 

Kedvezményezett neve: Országos Magyar Vadászati Védegylet

Bankszámlaszám: 11705008-20046231-00000000

A „Megjegyzés” rovatba legyen kedves beírni: vadásztanfolyam

 

Csekken történő befizetés esetén legyen szíves a közlemény-rovatban feltüntetni: "vadásztanfolyam"

 

A tanfolyam díján kívül további költségek is felmerülnek. A teljes, általunk ajánlott tankönyvcsomag ára – amelyet nálunk is megvásárolhat – 10 900 forint. A Vadászati ismeretek valamint A vadászvizsga írásbeli tesztkérdései és képanyaga című köteteket természetesen máshol is beszerezheti. Amennyiben egyéb anyagból készül, vegye figyelembe: a korábban kiadott könyvek több témában (pl. vadászati idények, fegyvertörvény) már pontatlanok!

A lövészetoktatást szintén nem tartalmazza a tanfolyam ára, miután ennek díja egyénfüggő, de általánosságban elmondható, hogy legalább 40 000 forintba kerül.

Végül, de nem utolsósorban: a vadászvizsga díja 20 000 forint (amelyet a vonatkozó 126/2013. (XII. 17.) VM rendelet határoz meg), de ez már nem a tanfolyamhoz kapcsolódik, hanem a vizsgát megelőzően kell annál a megyei kamaránál befizetni, ahol a vizsgára jelentkezett. (Budapesti vizsgára a csoportot együtt is be tudjuk jelenteni.)

 

Takarékossági tippek

Részletfizetés – tisztában vagyunk vele, hogy jelentős költségről van szó, ezért lehetőséget biztosítunk arra, hogy hallgatóink öthetes szünettel, két részletben fizethessék be a tanfolyam díját. Ez esetben ezt fel kell tüntetnie a benki átutaláskor vagy a csekken, kiegészítve a közlemény-rovatot az "1. részlet" szöveggel.

A vadászvizsga halasztása – a vadászvizsga a tanfolyam elvégzését követően, az arról szóló igazolás birtokában két éven belül abszolválható az Országos Magyar Vadászkamara bármelyik megyei Területi Szervezeténél; Pest megyében általában havonta szerveznek vizsgákat.

 

A fentiekből bizonyára Ön is meggyőződhetett: célunk, hogy minél több jól felkészült, megfontolt és a vadászat terén tájékozott, etikus vadásszal bővüljön a hazai vadászok közössége. Tanfolyamunk kiváló bázist ad ahhoz, hogy egykori hallgatóink az igazi vadásszá válás útjára léphessenek.

 

Várjuk tehát Budapesten, a Medve utca 34-40-ben (20-as kapucsengő)! Ha további kérdései merülnek fel, keressen bizalommal!

 

Földvári Attila

tanfolyamvezető

+36-30/234-9239; +36-1/212-2225;

tanfolyam@vadaszativedegylet.hu


* Az kezdés időpontja a hallgatói igények tükrében változhat.