2021 decemberéig végezhető el online ASP járványvédelmi képzés


2019. december 09. , Országos Magyar Vadászati Védegylet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) újabb egy évre hosszabbítja meg a lehetőséget, amellyel 2019. január 14-e és 2020. október vége között 20 825-en éltek. A Hivatal a képzést a Védegylet kezdeményezésére  tette online is elvégezhetővé, és ebben a formában abszolválható a vizsga is. Ezért ezúton is köszönetet mondunk a NÉBIH-nek.

A fejlesztés előzménye, hogy a Védegylet 2018 őszén javasolta a Hivatalnak a vonatkozó rendelkezések által előírt képzés és vizsga átültetését elektronikus (e-learning) felületre. Ennek oka az volt, hogy több területi vadászszövetség jelezte: az oktatások a szervezők számára idő- és forrásigényesek voltak, adminisztrációs terhet jelentettek, a képzésben résztvevők számára pedig általában munkaidőben többletelfoglaltságot.

A képzés elvégzésére eredetileg 2019. december 13-áig lett volna lehetőség, azonban a körülményekre való tekintettel a NÉBIH előbb további egy évig, 2020. december 15-éig kívánta működtetni a rendszert, 2020 őszén pedig újabb egy esztendővel hosszabbították meg a határidőt. Így minden érdeklődő a számára megfelelő időpontban, otthonról is elvégezheti az interneten.

 

Jogi háttér

(az országos főállatorvos által kiadott 2/2020. számú határozat előírásai)

 

  • Az afrikai sertéspestis szempontjából szigorúan korlátozott területeken egyéni és társas vadászatot – minden vadászható állatfaj vonatkozásában, a vaddisznó kivételével – csak  vizsgával rendelkező vadász folytathat. A vizsgával nem rendelkező vendég- és bérvadászok ezeken a területeken csak vizsgázott helyi vadász kíséretében vadászhatnak.
  • A fertőzött terület szigorúan korlátozott területen kívüli részén a vaddisznóktól eltérő állatfajok esetében egyéni és társas vadászatot ugyancsak vizsgával rendelkező vadász folytathat, és az azzal nem rendelkező vendég- és bérvadászok szintén csak vizsgázott helyi vadász kíséretében vadászhatnak. Ezeken a területeken a vaddisznók egyéni vagy csoportosan végrehajtott diagnosztikai célú elejtését is csak vizsgával rendelkező vadászok végezhetik.
  • Az ASP szempontjából a korlátozás alá vont területeken a társas vadászat vezetésével a vadászatra jogosult csak olyan személyt bízhat meg, aki rendelkezik vizsgával.

FONTOS!

2020. szeptember 1-jétől – a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény módosítása értelmében – a 2020. szeptembertől indított, illetve olyan folyamatos képzés esetén az új Felnőttképzés Adatszolgáltatási Rendszerébe (FAR) kell a képzőknek, tehát a Nébih-nek is a képzésekről és résztvevőikről adatokat szolgáltatnia. E kötelezettség a Nébih-et a távoktatási portálon, az EDU-n közzétett képzések – így a többi között a vadászok ASP-képzése – kapcsán érinti.

Mindez azt jelenti, hogy az EDU-ba való belépéskor egy adatlapot kell egyszeri alkalommal kitöltenie valamennyi, a rendszerbe belépő felhasználónak, amely adatok továbbításra kerülnek a FAR-rendszer számára. A képzésben részt vevő személyre vonatkozó szükséges adatok:

  • természetes személyazonosító adatai (viselt név, születési név, születési hely, születési idő, anyja leánykori neve);
  • neme;
  • állampolgársága, nem magyar állampolgár Magyarországon való tartózkodásának jogcíme és a tartózkodásra jogosító okirat, okmány megnevezése és száma;
  • lakcíme, levelezési címe, elektronikus levelezési címe és telefonszáma;
  • társadalombiztosítási azonosító jele;
  • adóazonosító jele.

Az EDU-ba való belépéskor megjelenő adatkezelési tájékoztató részletes információkat tartalmaz az adatkezelés szükségességéről, céljáról és módjáról. Ezen adatok hiányában az EDU portálon elvégezhető képzéseket nem tudjuk elérhetővé tenni az adott felhasználó számára.

Amennyiben az EDU portálon elérhető képzésekkel kapcsolatos kérdése merülne fel, Czuppon Lilla áll szíves rendelkezésére a 06-30/512-7082 telefonszámon vagy a czupponl@nebih.gov.hu e-mail címen.

 


Regisztráció és a képzés megkezdése
(a NÉBIH távoktatási portálján)

 

Útmutató a regisztrációhoz és a rendszer használatához
(pdf fájl, a böngésző beállításaitól függően a böngészőben nyílik meg vagy letölthető a számítógépre)

 

Az ASP-vel kapcsolatos tudnivalók és a mindenkori legfrissebb információk elérhetők a NÉBIH tematikus oldalán.