Vezessünk fokozott figyelemmel, üzekednek az őzek!


2020. július 13. , Országos Magyar Vadászati Védegylet

Az európai őz hazánk legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfaja. Párzása július második felétől augusztus közepéig tart. Ilyenkor az állatok aktívabbak, többet mozognak nappal is, és  gyakran keresztezik a közutakat. Figyelmesen vezetve a balesetek jó eséllyel elkerülhetők!

Vezessünk fokozott figyelemmel, üzekednek az őzek! - az Országos Magyar Vadászati Védegylet felhívása (2020. 07. 13.)
Vezessünk fokozott figyelemmel, üzekednek az őzek! - az Országos Magyar Vadászati Védegylet felhívása (2020. 07. 13.), fotó: Kovács András | Hazai Vadfotós Egylet


Őznász idején a bakok kergetik a sutákat és más, konkurens bakokat, miközben jóval figyelmetlenebbek, mint az év más időszakában. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete azt kéri az autósoktól: ne csak a vadveszélyt jelző táblák után vezessenek a szokásosnál óvatosabban!


Ha őz ugrott át előttünk, másik is követheti, így feltétlenül lassítsunk! Amennyiben az ütközés elkerülhetetlen, vészfékezzünk, mert a kormány elrántása még komolyabb veszélyt hordoz magában: letérhetünk az útról vagy átsodródhatunk a szembesávba.


Ha a baleset mégis bekövetkezik, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, lévén a vadelütés közúti balesetnek minősül, így az esetleges további ügyintézés alapja a helyszíni jegyzőkönyv. Szintén értesíteni kell a területileg illetékes vadgazdálkodó szervezetet (ezek zömében vadásztársaságok), erről a rendőrség gondoskodik.


Hazánk őzállománya a becslések szerint csaknem 386 000 egyedet tesz ki. Az elmúlt években átlagosan több mint 6000 nagyvadat ütöttek el, amelyek jelentős része (75%) őz volt, és a balesetek zöme az üzekedés alatt következett be.