Az erdei szalonkák őszi vonulásának nyomon követése


2021. március 05. , Országos Magyar Vadászati Védegylet | MATE - Vadbiológia és Vadgazdálkodási Tanszék

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet megbízásából, az Agrárminisztérium támogatásával a SZIE Vadbiológia Tanszék munkatársai 2020 őszén folytatták az erdei szalonkák jelölését, ezúttal öt madárra került az előző tavasszal is alkalmazott típusú jeladó Gödöllőn. A jelölt szalonkák mindegyike kifejlett (adult), vagyis korábban legalább egyszer már telelt valahol, és vonulási útvonala feltételezhetően már kialakult. Az öt madár közül december közepéig négy indult tovább, kettő Szlovénia, míg a másik kettő Olaszország irányába. Az enyhe és csapadékos téli időjárás feltehetően közrejátszott abban, hogy a szalonkák többsége december közepéig is a jelölése helyéhez közel tartózkodott. Az adók jelenleg is rögzítenek még adatokat, így néhány madár tavaszi vonulásának megkezdését is jó eséllyel nyomon lehet majd követni.

A jelölt erdei szalonkák vonulása
A jelölt erdei szalonkák vonulása (grafika: dr. Schally Gergely)
Erdei szalonka megjelölése jeladóval (fotó: dr. Schally Gergely)
Erdei szalonka megjelölése jeladóval (fotó: dr. Schally Gergely)

Ami a tavasszal jelölt hat erdei szalonkát illeti, azok közül három jeladója októberben még továbbított adatokat, a telelőhelyeikre való őszi vonulásuk nyomon követéséhez elegendő töltésük viszont már nem maradt. A Lotek wireless ltd. által gyártott jeladók ettől függetlenül kiválónak bizonyultak, hiszen az eredeti célként kitűzött tavaszi időszakban példa nélküli részletességgel sikerült adatokat gyűjteni a faj egyedeinek Magyarországot érintő vonulásáról, annak főbb jellegzetességeiről.

Az adatok részletes feldolgozása és értékelése még folyamatban van, eredményei nagyban segítik majd a monitoring program keretében folytatott megfigyelések során gyűjtött adatok értékelését is. Az egyedek között nagy változatosságot találtunk a vonulás során megtett távolságok és az időtartam tekintetében, és egyértelműen kiderült, hogy a szalonkák két pihenőhelyük között egy alkalommal több száz kilométert is megtesznek.

 

HÁTTÉR

A „szalonka monitoring” keretében az Országos Magyar Vadászati Védegylet megbízásából – az Agrárminisztérium támogatásával – a SZIE Vadbiológia Tanszék munkatársai 2020 március elején 6 erdei szalonkát jelöltek meg nyomkövető eszközzel a Budapest és Gödöllő közötti térségben. A felhelyezett eszközök nagy pontosságú, GPS alapú helymeghatározással rögzítik a szalonkák tartózkodási helyeit, az adatokat pedig műholdas rendszer segítségével továbbítják a kutatóknak. Alkalmazásukkal részletes, napi szintű adatok gyűjthetők a madarak tavaszi vonulásáról és területhasználatáról.

 

A kutatás korábbi eredményeiről itt és itt olvashat. (2020. április, május)