Jöhetnek a vadászok Ausztriából, ha van negatív teszteredményük


2020. május 25. , Országos Magyar Vadászati Védegylet

 


FRISSÍTÉS (2020. 06. 05.)

Június 5-étől minden korlátozástól mentesen utazhatnak egymás országainak területeire a magyar, a cseh, az osztrák és a szlovák állampolgárok. (részletek)


 

Beléphetnek Magyarországra Ausztria terültéről azok az osztrák és magyar állampolgárok, akik megfelelő teszteredménnyel igazolják, hogy nincs szervezetükben koronavírus. A Kormány az Osztrák Köztársaságból történő határátlépésről szóló, 216/2020. (V. 21.) Korm. rendelete (a Nemzeti Jogszabálytárba elérhető ide kattintva)  a Magyar Közlöny május 21-ei, 2020. évi 115. számában jelent meg. A jogszabály május 22-étől a járványügyi vészhelyzet megszűnéséig hatályos.

A határátlépés akkor lehetséges, ha a belépő személy „a belépést megelőző 4 napnál nem régebben készült, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében aktuálisan nem mutatható ki.”

Ha az ilyen feltételekkel Magyarországra érkezett személy a határátlépést követő 14 napon belül észleli magán a koronavírus tüneteit, akkor a lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el, és haladéktalanul köteles telefonon értesíteni a járványügyi hatóságot.

A 216/2020. (V. 21.) Korm. rendelet teljes szövege a Nemzeti Jogszabálytárban Egyebekben a határátlépés szabályait továbbra is Az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló 81/2020. (IV. 1.) Korm. rendelet határozza meg.

 

Visszautazás
(az Osztrák Nagykövetség honlapján megjelent információk)

Ausztria 2020.03.19-én 0.00 órától a magyar határon is egészségügyi szűrést végez

Azon személyeknek, akik Magyarországról Ausztriába szándékoznak beutazni, birtokában kell lenniük és be kell mutatniuk egy (német vagy angol nyelvű) egészségi állapotukról szóló orvosi igazolást, miszerint a SARS- CoV-2 molekulárbiológiai tesztjük negatív. (német és angol igazolás mintáit itt találja) Az orvosi igazolás a beutazáskor nem lehet négy napnál régebbi. Azoktól, akik nem tudnak bemutatni ilyen igazolást, a hatóságok megtagadják a beutazást.

Azok az osztrák állampolgárok és azon személyek, akiknek az elsődleges lakhelyük, vagy tartózkodási helyük Ausztriában van, vagy ausztriai tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, beutazhatnak Ausztriába. A beutazást követően azonban haladéktalanul 14 napos, saját megfigyelésű, otthoni karanténra kötelezettek.

Az Ausztrián át megállás nélkül történő átutazás megengedett, amennyiben a kiutazás biztosítottugyanez vonatkozik az áruforgalomra, kereskedelmi forgalomra (a kereskedelmi személyszállítás kivételével) és az ingázó munkavállalókra. A rendelet nem vonatkozik az osztrák KRESZ 26 § értelmében bevetésben lévő járművek (mentő-, tűzoltó-, és rendőrautó) és a 26a § értelmében közszolgálatot ellátó járművek utasaira.