Összefoglaló az EU fegyverirányelv módosításáról (A Fegyverügyi Egyeztető Fórum anyaga)


2019. december 11. , Fegyverügyi Egyeztető Fórum

Elutasította az Európai Unió Bírósága a Cseh Köztársaság azon keresetét, amelyet - lengyel és magyar támogatással - a fegyverirányelvet (91/477/EGK tanácsi irányelv) módosítani szándékozó, 2017/853 európai parlamenti és tanácsi irányelv ellen nyújtott be. A fegyverirányelv olyan követendő szabályokat fogalmaz meg, amelyeket minden EU tagországnak kötelezően figyelembe kell vennie a fegyvertartás jogszabályainak meghatározásánál. A 2017-es irányelv, amely ellen a 2019. december 3-án elutasított keresetet benyújtották,  ezt a jogszabályi környezetet igyekszik szigorítani úgy, hogy csökkenti a nemzeti szabályozások lehetőségét, korábban engedélymentes eszközöket tesz engedélykötelessé, új szabályokat fogalmaz meg a lőfegyver fődarabok és lőfegyverek jelölésével kapcsolatosan. Mindezt teszi a terror veszélyre hivatkozva.

A Fegyverügyi Egyeztető Fórum anyaga összefoglalja az előzményeket, felsorolja azokat a területeket, amelyeket szigoríthat az irányelv, rávilágít a 2017/853 európai parlamenti és tanácsi irányelvvel kapcsolatos problémákra és a magyar jogalkotó lehetőségeire. Emellett említi a további, várható EU-s szigorításokat, és javaslatokat fogalmaz meg az értelmetlen szigorítások elkerülésére.

 

A részletes összefoglaló a Kaliber Info-n érhető el

 

Fegyverirányelv

(az EUR-Lex uniós jogi adatbázisból, magyar nyelven)

 

A 2017/853 európai parlamenti és tanácsi irányelv

a fegyverek megszerzésének és tartásának ellenőrzéséről szóló 91/477/EGK tanácsi irányelv módosításáról; magyar nyelven, EGT-s vonatkozású szöveg

 


 

A Fegyverügyi Egyeztető Fórum (FEF) egy 2017 tavaszán alakult politikamentes szakmai tanácskozó testület. Tevékenysége főként arra irányul, hogy szoros figyelemmel kísérje a fegyverirányelv folyamatban lévő módosítását.  A FEF-ről bővebben szintén a Kaliber Infón olvashat.